Uitleg lange sluitertijden door Marco Maljaars bij cursist.

Workshop lange sluitertijden Oostmahorn

Workshop Oostmahorn 12 februari

Een kort verslag van een mooie dag met leden van de Fotobond uit de regio Friesland, Groningen en Drenthe. In november 2022 had ik een lezing gegeven over minimalisme en lange sluitertijden. Na de lezing konden leden zich inschrijven voor een workshop bij Oostmahorn op 12 februari.

Workshop Locatie

Normaal geef ik mijn workshops in Noord Holland, maar Friesland en zeker het Lauwersmeer is een prachtige omgeving voor minimalisme. Voor de deelnemers was dit ook meer in de buurt. Vroeg op weg dus vanuit Noord Holland naar Oostmahorn. Na twee uur rijden kom ik in een prachtige omgeving. De workshop begint om 10:00 en is er ruim de tijd om zelf nog wat foto’s te maken. De condities zijn perfect, bewolkt en mist is ruim aanwezig.

De workshop

Om 9:45 komen de eerste deelnemers. Na een korte kennismaking geef ik uitleg over mijn workflow hoe je nu de juiste sluitertijden berekend en waar je op moet letten. Zoals compositie, wind, hoe je de filters plaatst enzovoort.

Workshop Marco Maljaars Lange Sluitertijden Oostmahorn
Oostmahorn - Workshop Minimalisme
Uitleg lange sluitertijden door Marco Maljaars bij cursist.
Uitleg door Marco Maljaars
Uitleg Marco Maljaars Lange Sluitertijden in Oostmahorn
Oostmahorn - Uitleg Lange Sluitertijden

Na een aantal vragen gaat iedereen aan de slag met minimalisme en lange sluitertijden. Deelnemers die zelf geen grijsfilters hebben krijgen er eentje van mij. De deelnemers werken met een 10 stops filter met houder en grijsverloop filter die voor iedereen beschikbaar is. Zo is het niet nodig deze sets zelf aan te schaffen (duur!) en kunnen de deelnemers proeven hoe het is met dit materiaal te werken.

De groep bestaat uit acht personen. Ik hou de groep graag klein. Zo heeft iedereen uitgebreid kans vragen te stellen en kan ik iedereen aandacht geven. Al snel vindt iedereen mooie onderwerpen en worden er diverse vragen gesteld over composities, effect van lange sluitertijden op wolken, water maar ook over de nabewerking.

Naslagwerk en ervaringen

Na afloop krijgt iedereen een leuke kleinigheid in de vorm van een USB met daarop het naslagwerk over minimalisme en de workflow. Roelof Moorlag, één van de deelnemers, heeft een klein verslag geschreven over hoe hij de ochtend heeft ervaren. Deze kun je verderop in dit blog lezen. Een aantal deelnemers heeft ook een kleine review gegeven. Nieuwsgierig? Klik hier.

Visnetten met lange sluitertijd in Oostmahorn
Marco Maljaars - Visnetten Lauwersmeer. F/7.1 - 158s - ISO100 - 97mm

verslag Roelof moorlag

Op Zondag 12 februari was het dan zover, de workshop ‘Minimalisme - Long Exposure - Zwart-wit’. Daar had ik al zin in vanaf 19 november, toen ik een presentatie ervan gezien heb door Marco Maljaars op de bijeenkomst van de Fotobond voor de afdelingen Drenthe-Vechtdal en Groningen in Spijkerboor.

Het was dus een kwestie van geduld hebben en hopen dat er zich voldoende deelnemers zouden aanmelden maar dat bleek gelukkig geen probleem. Marco woont namelijk in Beverwijk en zijn workshops zijn niet zo vaak bij ons in de buurt. Vandaag was het in Oostmahorn, een dorpje aan de Friese kant van het Lauwersmeer (bekend van deze ‘vuurtoren’ die je vaak voorbij ziet komen op social media maar in feite is het een meetstation).

Inclusief Marco waren we met z’n negenen en om 10 uur ging hij van start met uitleg over zijn workflow. Hij had meerdere Filtersets mee en verloopringen zodat iedereen aan de slag kon. Bij long-exposure gaat het om lange belichtingstijden (om de beweging van water of wolken te verzachten) en zonder (grijs)filters lukt dit niet. De laagste ISO stand van de camera is vaak 64 en als je dan een diafragma van F/8 of F/16 instelt kom je, ook onder slechte lichtomstandigheden, nog op een te snelle sluitertijd uit, 1/15 s bijvoorbeeld. Dat is weliswaar kort maar bij ‘long-exposure’ hebben we het al snel over meerdere minuten.

Een 10 stops grijsfilter is dan wel het minimum waarmee je dan gaat werken en soms combineer je zelfs filters om tot de gewenste belichtingstijd te komen. Een goede kwaliteit filter komt snel boven de 100,- euro uit en vandaar dat het mooi is dat je in zo’n workshop eerst kunt proberen of het iets voor je is voordat je tot aanschaf overgaat.

No Comments

Post A Comment