Testimonials

Wat anderen van de workshops vonden

Long Exposure

Ik was aanwezig bij een lezing van jou voor de rayons Groningen en Drenthe van de Fotobond. Ik fotografeer vooral landschappen en daarbij probeer ik met weinig elementen een boeiend beeld te creëren. Jouw presentatie gaf me ideeën om dit verder uit te bouwen en besloot de workshop Lange Sluitertijden en Minimalisme te volgen. Ik ben geïnspireerd geraakt door deze manier van fotograferen. Ik Ben ondertussen al meerdere keren op stap geweest om met lange sluitertijden te fotograferen. De workshop zelf vond ik plezierig. Een duidelijke uitleg en, zo nodig, individuele begeleiding. Er was ook ruimte genoeg om je eigen gang te gaan. Dat vond ik fijn. Wat mij beviel aan de workshop waren: de praktische hulp, zoals bijvoorbeeld de sluitertijdentabel; de tips, wat is handig bij deze manier van fotograferen en hoe zoek je geschikte locaties om te fotograferen. Hou je van het fotograferen van landschappen en hou je van foto’s waarvan je kunt zeggen: less is more. Meld je dan aan voor deze workshop van Marco.

Long Exposure

Door een lezing van Marco over "Minimal & Long Exposure" fotografie in mijn regio, sprak deze manier van fotografie mij vanaf het eerste moment aan. Maar hoe pak je dit aan. Toen Marco in de lezing een workshop aanbood heb ik deze mogelijkheid gelijk aangegrepen om een start te maken voor deze vorm van fotografie. De workshop heeft mij een goed gestructureerde werkmethode opgeleverd die stapsgewijs door het proces heen loopt om een foto te maken met de juiste compositie Marco geeft heel praktisch zijn workshop met ruim tijd om de methode goed en functioneel uit te leggen. De kleine aantal deelnemers per workshop zodat iedere deelnemer ruim aandacht krijgt om zijn vragen beantwoordt te krijgen Wanneer je deze vorm van fotografie aanspreek en je eigen wil maken zou ik zeker deze workshop volgen omdat in relatief korte tijd veel bijgebracht wordt die een efficiënte kick-off geeft.

Long Exposure

Als landschapsfotograaf wil ik de verstilling van minimalistische beelden vastleggen en tot deze workshop was mij dit niet goed gelukt.
Door deze workshop is mijn inzicht in verstilde beelden met long exposure erg vergroot en Marco heeft mij leren inzien wat de mogelijke onderwerpen en mogelijkheden zijn.
Marco zijn aanpak is erg praktisch met een uitstekende technische uitleg. Hij laat eerst zien wat zijn werkwijze is en daarna begeleidt hij jou tot het perfecte resultaat.
Extra bijzonder aan mijn workshop was het erg natte weer, Marco heeft zich op het barre weer goed voorbereid en wij konden op een alternatieve locatie eerst de theorie goed uitproberen en daarna terug op locatie prachtige minimalistische beelden maken met Long Exposure, zoals ik mij had voorgesteld.
Deze workshop kan ik iedereen aanbevelen. Top!

Long Exposure

De reden voor het deelnemen aan deze workshop, was dat ik benieuwd was naar de ins and outs van het werken met lange sluitertijden. Ik vind het een interessante vorm van fotografie en daardoor wilde ik er meer over weten. Na ge-googelt te hebben, kwam ik bij jou uit.
De workshop heeft mij, zoals de insteek ook was, mij een goed beeld en inzicht gegeven van de te volgen workflow, die nodig is om deze vorm van fotografie, qua techniek tot een goed resultaat te bewerkstelligen.
De manier waarop de workshop werd gegeven, was een prima opbouw. Eerst een stuk theorie over het hoe en waarom, waarna voldoende ruimte was voor praktijk. Uiteraard genoeg ruimte voor vragen. Marco legt het ook heel begrijpelijk uit, waardoor het eenvoudig is om theorie naar praktijk om te zetten.
Wat mij het meeste beviel aan de workshop, was de interactie met Marco. Ik heb hem ervaren als een “relaxte” man, met een goede uitleg.
Voor een ieder die met lange sluitertijden aan de gang wil, raad ik deze workshop van harte aan. Ook niet geheel onbelangrijk, de workshop is van een mooi prijsniveau. Daarnaast is de tijdsduur van de workshop perfect met, zoals gezegd, veel ruimte voor praktijk.
Op het moment dat ik deze workshop tegenkwam, was er daardoor ook geen enkele twijfel om deze te gaan volgen. Marco heeft ook een aantal prijzen gewonnen met deze manier van fotograferen, dus ik acht hem van een hoog niveau. Nou, van zo iemand wil je op dat vlak toch altijd iets leren ?!?!?!

Long Exposure

De reden waarom ik deze workshop volgde was omdat minimalisme voor mij één van de weinige fotografische aspecten was die ik nog niet heb beoefend. Het is namelijk niet echt mijn ding, ben meer van foto’s die overlopen van informatie.
De workshop heeft mij inzicht en zicht op het visualiseren van een landschap gegeven, d.w.z. voor mij hoe krijg ik het landschap desolaat.
De workshop werd prettig en duidelijk gegeven. Het meest wat mij beviel aan deze workshop waren de tools na afloop en de makkelijke naslag. Ik heb deze workshop dan ook aanbevolen bij mensen waarvan ik weet die meer willen dan de ‘gewone landschapsfoto’s’. Deze workshop wilde ik meteen volgen en daarom geen moment getwijfeld, het was weer een leuke uitdaging.

All In Workshop

Tijdens mijn opleiding aan de Fotovakschool heb ik kennis gemaakt met allerlei aspecten van de fotografie, zoals het maken van portretten, studiowerk, straatfotografie en natuurfotografie. Al gauw bleek dat mijn interesse vooral bij het fotograferen van landschappen ligt. Ik wil graag gevoel en sfeer in mijn foto’s weergeven. Hiervoor gebruik ik verschillende technieken, zoals ICM, wisselende sluitertijden, filters en vintage lenzen. De workshop minimalistisch zwart-wit landschap is daar een zeer goede uitbreiding op.
De workshop heeft mij nieuwe inzichten gegeven hoe je een beeld om kunt zetten in zwart-wit en de kijker kunt leiden door je beeld mbv de 10 zone-theorie van Ansel Adams. Hierdoor kan ik zelf de sfeer bepalen die ik wil in mijn foto. Het werken met 10 stops filter werd haarfijn uitgelegd en stap voor stap doorgenomen. Dit stappenplan kun je ook toepassen op andere filters, waardoor je grip krijgt op het werken met lange sluitertijden. De locatie geeft verschillende mogelijkheden om minimalistische beelden te maken en te oefenen met lange sluitertijden. Voor mij is deze workshop een mooie start geweest om me verder te ontwikkelen in deze richting.
Je kunt merken dat Marco goed heeft nagedacht over de workshop en alles geeft een zeer verzorgde indruk. De online theorie avond is een mooie inleiding. Alles wordt helder uitgelegd en je wordt goed voorbereid op de praktijkdag. Marco gaat alle deelnemers langs en je krijgt voldoende tijd je vragen te stellen. De naslagwerken en de usb-stick met de uitwerking van een beeld naar zwart-wit zijn heel handig. De nabewerking van de foto heeft een flink aantal stappen en het is dan ook erg fijn dat je deze op een usb-stick mee krijgt. De locaties zijn gemakkelijk bereikbaar. De plattegronden die vooraf werden gestuurd, zijn duidelijk.
De hele workshop was leuk! De uitleg om te komen tot lange sluitertijden met een 10 stopsfilter of hoger en het werken in zwart-wit met het 10 zonesysteem van Ansel Adams kwamen voor mij op het juiste moment in mijn fotografie-ontwikkeling.
Deze workshop raad ik zeker aan! Naast dat je een hele leuke dag hebt leer je ook nog eens een hele hoop over zwart-wit fotografie, minimalistisch landschap en nabewerking in zwart-wit dat zeer technisch onderbouwd is. Dit geeft je een houvast waar je jezelf op verder kunt ontwikkelen.
Ik heb lang getwijfeld omdat ik heel erg van kleur houd. En de reistijd was erg lang. Toch besloten om de workshop te volgen omdat ik graag van alles leer op fotografiegebied. Het minimalistisch landschap trekt mij erg aan. Het werken in zwart-wit was totaal “out of the box” voor mij. Maar dat maakte mij ook weer nieuwsgierig. En, dankzij deze workshop, ga ik dit zeker verder ontdekken.

All In Workshop

Naar aanleiding van Marco’s foto's op Instagram en Facebook werd ik getriggert om zijn workshop te gaan volgen.
Na een duidelijke theorie avond konden wij een paar dagen later in de ochtend aan de slag. Helaas gooide de regen roet in het eten maar Marco wist een droge plek te vinden waarbij wij de theorie in praktijk konden brengen.
In de middag de uiteindelijke bewerking in Photoshop, duidelijk uitgelegd en met naslagwerk zelf goed uit te voeren.
Een aanbeveling waard voor degene die al meer ervaring hebben op fotografie-vlak.

All In Workshop

Ik ben de workshop gaan volgen omdat, kijkende naar je werk, de manier van zwart/wit me erg aansprak en ik meer wilde weten over compositie en minimalisme.
De workshop was voor mij een eye-opener. Allereerst het inzicht in het anders leren kijken als dat ik in de landschapsfotografie gewend ben maar ook de fantastische zwart wit omzetting die je hanteert.
De manier waarop je de workshop geeft heb ik als zeer prettig ervaren; je neemt de tijd voor de mensen die de workshop volgen maar legt ook duidelijk en rustig uit. Als professioneel fotograaf was ik zeer onder de indruk van de dieptegang in de uitleg van je omzetting naar zwart-wit. Hier heb ik echt veel van opgestoken ondanks dat ik mijzelf toch al als een zeer ervaren photoshopper zie.
Als ik je workshop moest aanbevelen zou ik dit doen op de basis van je enthousiasme en je kennis maar vooral vanwege de dieptegang die je biedt..

All In Workshop

Op een zondag heb ik deze workshop mogen volgen in Uitgeest met aansluitend een uitleg nabewerking te Beverwijk.
Hiervoor gaf Marco Maljaars online met Teams een presentatie over werken met lange sluitertijden en keuze voor minimalistische landschap.
Ik kan zeggen dat het waard was geweest en lekker out of the box werken. Marco Maljaars nam voor elke deelnemer tijd om in praktijk mee te kijken en tips te geven. Helemaal top. Was een eye-opener betreft gebruik van filter en berekenen van sluitertijden hierbij.
Marco heeft alle spullen om een Long Exposure te maken. Het is daarom leuk om deze workshop te volgen en je kan ervaren of dit iets voor jou is of niet. Zo hoef je niet meteen dure filters, adapters en houders aan te schaffen.

All In Workshop

De reden om naar deze workshop te gaan kwam omdat ik getriggerd werd door de minimalistische beelden van jouw foto’s. Graag wilde ik weten wat er aan bewerkingen moet uitgevoerd moeten worden om tot dit resultaat te komen.
Door deze workshop heb ik geleerd om die beelden dusdanig te bewerken met photoshop dat ik nu aan het begin sta van het maken van minimalistische foto’s. Het vereist veel inzicht om een foto in balans te krijgen maar dat is een kwestie van veel doen.
Ik vond dat je de workshop heel goed kon overbrengen en de dingen helder kon uitleggen.
Het sterke punt van deze workshop is dat je die in drie verschillende onderdelen hebt opgesplitst. Deze workshop zal ik zeker aan anderen aanbevelen en hen aangeven dat ik: a) zeer gefascineerd ben omtrent de minimalistische beelden. b) dit een buitengewone workshop vind in vergelijking met andere workshops. c) de benodigde documentatie heb gekregen om de handelingen in Photoshop te kunnen uitvoeren want dat is nog niet zo eenvoudig.
Er was eerst twijfel om me voor de workshop in te schrijven omdat ik geen laptop heb om deel drie van de workshop te kunnen uitvoeren. Gelukkig was dat geen probleem want dat was niet persé noodzakelijk.
Louis H.
Photographer

Long Exposure

Op 19 november heb ik een presentatie gezien van Marco Maljaars op de bijeenkomst van de Fotobond voor de afdelingen Drenthe-Vechtdal en Groningen in Spijkerboor over Minimalisme, Long Exposure en Zwart-wit. Het onderwerp sprak me al langer aan maar dit was net de trigger die ik nodig had om er iets meer mee te gaan doen. Ik heb me toen meteen ingeschreven voor de Workshop (die ik tot dat moment nog niet kende). De reden om te volgen was de toelichting op de techniek, hoewel die inmiddels grotendeels bekend was omdat er wat tijd zat tussen boeking en workshop waarin ik me wat nader verdiept had in het onderwerp. De praktische insteek vond ik erg prettig. De groep was niet te groot waardoor er ook gelegenheid was voor één-op-één advies. Mij beviel het meeste om kennis te maken met mede-belangstellenden voor het onderwerp en de mogelijkheid om het werken met filters uit te proberen zonder die zelf eerst aan te hoeven schaffen. Deze workshop raad ik zeker aan!

Long Exposure

Mijn belangstelling was gewekt via je site en helemaal door de lezing voor de Fotobond in Spijkerboor. De workshop heeft mij inzicht gegeven in de techniek en compositie met lange sluitertijden. De workshop vond ik erg plezierig, je had voldoende aandacht voor elke deelnemer, vragen stellen kon altijd( en je kreeg ook nog antwoord). Het meeste beviel mij het inzicht krijgen en oefenen. Deze vorm van fotografie geeft rust en je kunt genieten van de omgeving Ik raad deze workshop zeker aan. Het leerzame karakter en het ontwikkelen van skills in deze vorm van fotografie.

Long Exposure

Ik ben nog niet lang bezig met fotografie, maar probeer snel stappen te maken. Na een basiscursus fotografie probeer ik nu soorten fotografie aan te leren die ik zelf mooi vind. Na het zien van jouw foto's heb ik dan ook snel een workshop geboekt.
Ik begrijp de basistechnieken en instellingen van mijn camera weer net iets beter. Daarnaast weet ik precies hoe ik aan de slag kan gaan met lange sluitertijden, ook mede dankzij het fijne overzicht dat je gemaakt hebt. Daarnaast ook bijgeleerd op het gebied van compositie en hoe je bepaalde elementen als onderwerp kan isoleren.
De workshop was goed voorbereid, ook toen het weer te slecht bleek te zijn werd er snel naar plan B geschakeld. Daarnaast heel praktijkgericht ingesteld, zodat je vanuit een voorbeeld meteen zelf aan de slag gaat. Hoe je rustig alles uitlegt, de tijd neemt en hulp biedt doe je ook goed.
Het bevalt mij het meest dat ik zowel qua theorie als praktijk weer stappen heb gezet in het maken van foto's die zelf heel gaaf vind. Ik zou deze workshop zeker aanbevelen! Als je geïnteresseerd bent in minimalisme en/of long exposure / lange sluitertijden, dan is dit wel een heel gave en leuke manier!

Long Exposure

De reden dat ik deze workshop ging doen is dat ik minimalisme in combinatie met Long exposure goed onder de knie wilde krijgen en vooral in het zwart wit. Het andersom denken om een gecorrigeerde sluitertijd te bepalen heeft mij wel veel opgeleverd. Zeker heb je daardoor meer invloed op de foto die je wil maken. Ook de manier van werken met de tabel was voor mij verassend, waardoor ik zeker minder onnodige foto’s zal maken om tot het gewenste resultaat te komen.
De workshop heb ik als zeer prettig ervaren. Zeker het feit dat Marco zelf bijna niet fotografeert tijdens de workshop is erg prettig. Je krijgt daardoor alle aandacht die nodig is.
De workshop werd rustig en duidelijke uitgelegd. Eigenlijk te kort, smaakt naar meer. Het is daarom zeker een workshop die ik bij anderen zou aanbevelen. Ik zou zeggen wil je in een ontspannen sfeer, op een rustige manier dit onder de knie krijgen, boek dan zeker deze workshop.
Er was geen twijfel om deze workshop te volgen. Het stond voor mij vast om dit te doen. Zeker nadat ik eerst een jaar geleden de beeldbewerking workshop gevolgd had.

Long Exposure en Bewerking

Ik wilde weten op welke manier jouw type foto's worden gemaakt. Wat is het 'recept'? Door de kennis die ik bij de workshop hen opgedaan kan ik weer forse stappen vooruit maken in mijn fotografie.
De workshop was goed voorbereid. Je bent niet alleen kundig en weet wat je doet met je fotografie, maar ook doe je dat uit liefde voor het vak.
Het meest leerzame was het werken met Photoshop, en welke effecten er aan de foto gegeven kunnen worden.
Dit is de beste workshop die ik gevolgd heb, waarbij met name van belang is dat je ervan houdt veel energie in een foto te steken. In de techniek, de compositie en de nabewerking. Wat hooguit een drempel was is het gemis van een website met informatie vooraf. Dus goed dat daar aan gewerkt wordt. Ik ben wel iemand die ervan houdt om alle informatie te bestuderen. Hoe je wordt aangesproken welke indruk het wekt.

Portfolio Bespreking

De reden dat ik mij heb aangemeld voor een portfolio review is dat ik weleens echte feedback op mijn werk wilde. Uiteraard krijg je op social media vaak 'een duimpje' of 'wat mooi!', maar dat helpt me niet verder. Het doel was 'een expert op dit gebied' helemaal leeg te trekken qua informatie en daarmee mijn fotografie te verbeteren.
De feedback op mijn foto's hebben mij een inzicht gegeven in de foto's die ik maakte en hoe ik met behulp van contrasten de afbeeldingen nog sterker kon maken. Jouw manier van workshop geven was geweldig, had niet verwacht dat er zóveel te vertellen was over een zwart-wit foto. Uitleg was duidelijk, je nam overal ruim de tijd voor (excuus nog dat ons gesprek zo uitgelopen is..!)
De voorbereiding moet flink wat tijd in hebben gezeten, de feedback (mijn foto's met analyses op compositie en zones was zeer bruikbaar) Voor beginnende fotografen een absolute aanrader. Ik heb zelf maanden lopen zoeken op youtube en verschillende internetsites. Met jouw workshops was ik veel eerder op dit niveau gekomen.
Ik had geen twijfel of ik je workshop zou volgen. Jouw foto's waren sowieso de reden dat ik met fotografie ben begonnen en voor deze prijs was er voor mij geen twijfel 😉

All In Workshop

Op een woensdagavond heb ik de online lezing bij Marco gevolgd, de zondag daarop werd dit opgevolgd door het toepassen van de opgedane kennis door te fotograferen bij het Uitgeestermeer. Vervolgens werd in Beverwijk een nabewerking door Marco getoond van een gelijksoortige foto die wij ook tijdens deze workshop gemaakt hadden.
Het was een zeer inspirerende workshop met een perfecte aanpak door Marco, van tevoren een test of de Teams verbinding functioneerde voor de online lezing, en op woensdagavond een uitgebreide uitleg van wat minimalistische fotografie inhoudt. Op zondag tijdens het fotograferen waarbij Marco voor voldoende adapters en Filters zorgde en ons ondersteunde in het kiezen van compositie en ook bij het maken van de long exposure foto’s.
Vervolgens naar Beverwijk bij ISOO.nu we dachten dat de genomen foto al bijzonder was maar dat was pas het begin. Marco nam ons mee in fotoshop en liet ons zeer structureel en uitgebreid zien hoe van deze foto een super beeld gemaakt kon worden
Aan het eind kregen we nog naslag werk, fotoshopsoftware mee en nog een instructie film. Al met al een zeer inspirerende workshop, ik heb ervan genoten en het is een uitdaging om er verder mee te gaan.

All In Workshop

Ik had mij aangemeld voor een workshop bij Marco. De ervaring die ik daarmee heb opgedaan is zeer goed. Marco gaf online een workshop en dat was zeer duidelijk en goed. In alle rust beantwoordde hij de vragen die er kwamen. Daarna werd er een workshop fotograferen op locatie gegeven. Ook hier was het zeer prettig om Marco als "meester" te hebben. Hij heeft alle aandacht, spullen die jij vergeten bent (of hij zoekt een oplossing) en erg duidelijk in zijn verhaal. Kortom: als je een workshop bij Marco volgt dan kun je er van op aan dat het zeer leerzaam is en je de aandacht krijgt.

All In Workshop

In drie delen en met de uiterste precisie leidt Marco je de wereld van het minimalisme in: 1. In een online lezing. ( Want een goede voorbereiding is het halve werk) 2. Praktijk in het veld. ( De fijne kneepjes van technische perfectie. ) 3. Nabewerking. ( Uitgebreid in een studio met groot scherm m.b.v. de zone’s van de beroemde fotograaf Ansel Adams.) En niet te vergeten (toetje:-) een USBtje met selectie's van licht en donkere delen in kanalen!) Ik fotografeer landschappen, beleef het buiten zijn en blijf mezelf verbazen over de wereld om mij heen. Het te willen vastleggen, maar dan wel op een manier die niet alledaags is, was voor mij de aanleiding om jouw workshop te gaan volgen. Ook de technische uitvoering, zowel in het veld als de nabewerking heb ik bijgeleerd. Toen ik net met fotograferen begon kwam ik al gauw Ansel Adams tegen, die jij als leidraad heb genomen. PS: Persoonlijk zou ik kiezen om de foto bij het vallen van de avond/nacht te maken, met lichtval, (bijv. maan). Ook om de uitgebreide nabewerking te kunnen inkorten, want veel kopieën betekent verlies van kwaliteit.

All In Workshop

Ik wilde graag proeven aan een genre dat ik nog niet kende. Ik fotografeer wel in zwart-wit, maar geen landschappen en zeker geen ‘long exposure’. Het aanbod van Marco is aantrekkelijk: een voorbereidende on-line-bijeenkomst, oefening in de praktijk en een toelichting over de bewerking van de beelden.
De workshop heeft me de techniek geleerd om geslaagde long-exposure-beelden te maken en zicht gegeven op de aandachtspunten bij de werking ervan
De manier waarop Marco de workshop geeft is erg prettig: veel kennis, praktijkaanwijzingen en verzorging van begin tot het einde, inclusief naslagmateriaal.
De praktijkoefening, na de voorbereidende bijeenkomst, vond ik erg leuk en inspirerend: lekker oefenen, uitproberen en leren.
Ik zou de workshop aanbevelen. Mijn belangrijkste aanbeveling: als je iets nieuws wil leren in een ontspannen sfeer, moet je bij Marco zijn.
Ik heb dan ook niet getwijfeld of ik deze workshop wilde volgen